Бизнес и Политика

Спад на безработицата в САЩ вещае поскъпване на долара


Данните за заетостта и безработицата в САЩ за август, които ще бъдат публикуавни в края на седмицата, се очакват с особен интерес от международните инвеститори, се казва в коментар на «Капман Холдинг».  Прогнозата е, че данните ще покажат растеж на работните места със 180 000 (предходна стойност от 255 000 за юли). Същевременно равнището на безработица се очаква да спадне до 4,8%, докато средното почасово възнаграждение се прогнозира да нарасне с 0,2% (след ръст от 0,3%, месец по-рано).

Ако прогнозите за заетостта се потвърдят, това ще сочи към подобряване на американската икономика като цяло – което от своя страна представлява солидна подкрепа на възможността за по-високи лихвени проценти през следващите месеци. От друга страна, доклад с по-ниски от прогнозните данни би повишил несигурността на икономическите перспективи, като съответно може да доведе и до по-строга парична политика.

Ако предварителните данни се потвърдят, се очаква  поскъпване на американския долар спрямо останалите основни валути, а така също и известно поевтиняване на златото, смятат анализатори от „Капман Холдинг“.

Освен доклад за заетостта, САЩ ще публикуват през настоящата седмица данни за: личните разходи и приходи, доверието на потребителите, продажби на готови жилища,  фабричните поръчки, активността в производствения сектор.

В Европа през седмицата (29 август-2 септември) на фокус ще бъдат предварителните данни за инфлацията в еврозоната за а…