България Север

Пълно съгласие за състава на РИК-Габрово

избориПълно съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Габрово постигнаха днес представителите на парламентарно представените партии и коалиции, съобщават от Областна администрация Габрово.

Решението взеха по време на проведените днес консултации при областния управител на Габрово Николай Сираков за състава на РИК за провеждане на избори за президент и вицепрезидент и национален референдум на 6 ноември 2016 г.

Едно единствено предложение за председател на РИК беше направено от ПП ГЕРБ, подкрепено от всички. Макар и отново да имаше кратък дебат за секретарското място, представителите на партиите многократно изразиха мнение, че РИК – Габрово е една от добре работещите комисии в страната, без констатирани нарушения.

Така предложеният състав на РИК бе подкрепен от всички представители на партии единодушно.

Предстои областният управител Николай Сираков да изпрати своето предложение в Централната избирателна комисия за назначаване на Районна избирателна комисия – Габрово.

Съставът на РИК ще е с общ брой 13 члена, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е както следва: ПП „ГЕРБ” – 4, Коалиция„БСП лява България” – 2, ПП ДПС – 2, Коалиция „Реформаторски блок” – 1, Коалиция „Патриотичен фронт” – 1, Коалиция „България без цензура” – 1, ПП АТАКА – 1, Коалиция „АБВ” – 1.

Подкрепеното от всички ръководство, което ще бъде предложено в ЦИК, е за председател – Мария Недева, излъчен от ПП ГЕРБ, двама заместник – председатели – Евгени Попов и Донелия Цонева – съответно от ПП ДПС и ПП АТАКА и секретар Иванка Баева – от Коалиция„БСП лява България”.