България Север, Общество

Над 500 деца участваха в жива верига и пренесоха книги на Ран Босилек

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Повече от 500 деца участваха в жива верига и пренесоха книги на Ран Босилек по ул. „Николаевска“ в Габрово до паметника на писателя в града.

Там, с много цветя и стихове, беше открита и нова бронзова фигура на четящо дете.

Малчуганът е седнал на стълбите и под благия поглед на писателя, в компанията на своята котка, чете книжката „Патиланци“.

Инициативата е само една от многото, посветени на 130 годишнината от рождението на Ран Босилек.

Той е роден в Габрово, за кратко учителства в града и именно в тук написва първите си стихове.

В живата верига се включиха още учители, родители, общественици и граждани. На церемонията присъстваха кметът на Габрово Таня Христова, областният управител Николай Сираков, внучката на писателя Ралица Негенцова, авторът на скулптурата Адриан Новаков, Георги Маринов от Регионално управление на образованието, дарители.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По-рано през деня в Габрово се случваха още интересни неща – „бяла спретната къщурка“ за книги украси парка зад Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ по проект към Програма Култура, а минувачите по пешеходната улица бяха предизвикани от Клуба на будителите да запеят „Я кажи ми, облаче ле бяло“ или рецитират някое от стихотворенията на Ран Босилек“ .

Вечерта продължи с премиерната постановка на Държавен куклен театър – Габрово „Момче и вятър“ .

Честването продължава със събития и през следващите дни – от 26 до 29 септември в зала „Възраждане“ може да бъде видяна изложбата „Сбъдната приказка, разказана от Ран Босилек“, организирана от МАИР „Боженци“.

Изложба с творби и фотографии на Ран Босилек пък предлага Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.

На 1 октомври от 11.00 часа в парк Маркотея ще се проведе фестивалът „Патиланско царство“ – по проект „Жива вода“ на Рекламна агенция „Елмазови“ ООД, съфинансиран по програма Култура на Община Габрово. При лошо време ще бъде използвана Спортна зала „Орловец“.

Повече снимки от събитията можете да видите оттук.

Станете приятели на страницата във фейсбук, посветена на честването, за да следите всички събития, свързани със 130 години от рождението на Ран Босилек.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730