Бизнес и Политика

Депутатите подкрепиха заема за АЕЦ „Белене“


НЕК ще получи държавен заем за плащанията по оборудването на АЕЦ „Белене“. Това решиха окончателно депутатите. Националната електрическа компания няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. Предстои правителството да изпрати до Европейската комисия запитване доколко е допустима тази помощ.

Помощта е възмездна, а Министерският съвет чрез бюджета на енергийното министерство, осигурява плащанията по реда на Закона за публичните финанси.

Международният арбитраж осъди България да плати произведеното от руската фирма „Атомстройекспорт“ оборудване. В решението на депутатите не беше записана конкретна сума. То трябва да бъде изпълнено след произнасянето на Европейската комисия – дали това не е държавна помощ.

Преди това мнозинството отхвърли предложението на Реформаторския блок да отложи разискванията за четвъртък, за да позволи на повече депутати да се запознаят с решението на арбитража. Не бе прието и предложението на БСП в дневния ред да влезе и точка за отмяна на забраната за строителство на АЕЦ „Белене“.

Ако приемете нашето предложение да отпадне тази забрана, разбира се, че проектът трябва да бъде преструктуриран, разбира се, че трябва да се търси инвеститор, това няма да стане от днес за утре, но в крайна сметка ние трябва да помогнем и на правителството в преговорите, защото няма как да се търси инвеститор, когато има забрана от Народното събрание. Това настоя от парламентарната трибуна депута…