Бизнес и Политика

Срещу банките, просто така – управление на слуховете


Предистория

 

По някаква случайност миналия вторник сред приятелите ми във Фейсбук започна хленч, че таксите, които събирали банките за услуги към клиентите, били големи, а и те не предупреждавали, когато ги сменяли. Това ми напомни вопли на активисти, които събираха преди време подписи срещу банките в центъра на София и някои филипики на омбудсмана срещу банките. Това коментира Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

 

Опитах се да обясня откъде идват и как се формират цените на тези услуги на банките. Отговориха ми, че както примерно „Гугъл“ не събирал такси за мейли и проверка на сайтове, така банките не трябвало да събират такси за интернет и други проверки. Впрочем не „банките“, а „банкстерите“. Средновековната омраза към банките ме накара да потърся и другаде какво става.

И намерих: в същия ден в-к „Стандарт“ излиза с бомбастично заглавие „Депутати свалят банковите такси (Икономическата комисия вика БНБ на среща след писмо от бизнеса)“. Оказа се, че в Троян, вестникът, една работодателска организация, двама депутати и местен бизнес били обсъждали регионалното развитие, земеделието, образованието, още нещо и между другото и въпросното писмо, заявява Красен Станчев.

Мотивацията на активизма

Тя не е много ясна. „Стандарт“ цитира Петър Кънев (председател на икономическата комисия в законодателното събрание): „Всяка банка си е въвела различни такси и трябва…