България Север, Общество

Поставят паметни пунктове в Габровско

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 4 места в Стара планина, граничещи с района на Габрово, ще бъдат изработени и поставени Паметни пунктове, а поводът за тях са събития, случили се по тези места. Новината беше съобщена пред журналисти от Тихомир Славов в присъствието на проф. Николай Овчаров, които в Габрово изнесоха повече информация относно инициативата.

Първото събитие, попаднало в обхвата на начинанието, е битката през 1190 г. на византийския император Исак II Ангел с армията на Асен и Петър, случила се според историческите извори в района на Тревненския балкан, някъде по Верейския път, обусловила началото на Второ Българско царство.

„Планирали сме да направим една Стена на смелостта, с размери 2,5 м. на 2,5 м. От едната страна тя ще има барелеф, а от другата ще бъде изписано какво се е случило. Цялата композиция ще бъде от бял мрамор, част от дарение. Започнали сме да работим вече по изработката. Има проект. Направена е плоча с надпис на български и английски език“, каза Славов.

На същото това място, 700 години след битката на Асен и Петър с Исак Ангел, са се позиционирали и части от руските войски по време на Шипченската епопея. Там е имало лагер, бранещ левия фланг на Шипченската позиция.

Амбицията е да бъде поставен постамент с кръст, за който има идеен план. Такъв кръст с постамент ще бъде поставен и под връх Кръстец.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В случай, че бъдат намерени средства и финансиране от държавата или спомоществователи, има идея да бъде изграден паметник на Патриарх Евтимий, който според легендите е бил изпратен в Плачковци. Инициативата за паметник е била обсъждана с кмета на Плачковци, добави към казаното проф. Овчаров.

„Като археолог и съветник на министъра на културата ще помагам с каквото мога, за да може в крайна сметка тези инициативи да тръгнат. Лично се ангажирам с консултантска дейност по всички въпроси, касаещи историческите аспекти“, обяви професор Николай Овчаров.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Той обяви, че вече е предадено на кметство Плачковци дарението, около 500 кв. м. камък, достатъчни за направата на паметната плоча от битката през 1190 г., руският лагер и двата постамента с кръст. От своя страна кметът на Плачковци благодари за направения жест, като пожела на дарителите да успеят в благородната кауза.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730