Бизнес и Политика

Подписаха СЕТА (видео)


Лидерите на ЕС и Канада подписаха споразумението за свободна търговия СЕТА. Церемонията трябваше да започне в 12:00 часа по Гринуич (14:00 българско време), но се забави.

Причината е технически проблем със самолета на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, който трябваше да лети за Брюксел, предаде ДПА. Премиерският самолет обаче се наложи да се върне спешно в Отава половин час след излитането, което и без това вече е било забавено с 90 минути.

 

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение отваря пазарите на ЕС и Канада. СЕТА премахва мита за половин милиард евро годишно. То насърчава бизнеса, инвестициите и участието на фирми в държавни поръчки от двете страни на Атлантика. Очакванията са търговският обмен да скочи на 12 милиарда евро годишно.

СЕТА е замислено да бъде една най-големите зони за свободна търговия в света. Огромен общ пазар на страните от двата бряга на океана. Кратка справка в атласите показва, че подобно споразумение ще обхване в своите граници невероятните 550 млн. души.

Подписването е само първа стъпка на политически ангажимент по СЕТА. Договорът ще влезе в слиа частично от догодина. За да това окончателно, СЕТА трябва да мине през поне 24 месеца ратификационни процедури в ЕП и парламентите на Канада и 28-те европейски страни.

В пакета от документи, които днес ще бъдат подписани, се дават писмени гаранции на България и…