Бизнес и Политика

Добре ли е да инвестираме в минерални води


В този кратък синтез ще посоча дали е добре да инвестирате в концесия за  някой минерален извор на вода, която да представите пред света. Това коментира пред Факти.бг Румен Стамов,,директор „Частно банкиране” в Първа инвестиционна банка.

Знаете ли, че в България всяка секунда излизат над 5 000 литра изворни води, но само по-малко от половината се използват за стопански нужди? А знаете ли, че България е една от трите най-богати територии на минерални води на планетата Земя? На всичко отгоре най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня (103.8 °С) – открит е чрез сондаж (1957 г.) и е най-горещият гейзер в Европа, като на всеки 6 сек. от отвора му излиза 8-метров фонтан от вряла вода и пара?

Минералните извори са били познати и използвани още от древните траки, 2000 г. пр.н.е. Археологическите находки доказват, че на много места в България е имало праисторически селища, където животът не е прекъсвал 6000 г. пр.н.е., през неолита, именно поради наличието на изворни води и кладенци, в които има вода и към днешна дата.

ФАКТ: България е една от най-богатите територии на минерална вода на планетата Земя.

Минералната вода всъщност е вода, която още при добиването си съдържа минерали и други разтворими вещества – серни съединения, соли и газове, които променят нейния вкус, мирис и й придават терапевтична стойност.

Само до преди няколко десетилетия имаше малък брой от възможности за избор на бутилирана вода, но потребител…