България Север

2 ноември – ден без велосипедисти-жертви на пътя

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тази година традиционната акция на пътна полиция „Зима“, която започна на 1 ноември, предвижда организирането на тематични кампании, свързани с превенция на тежките пътнотранспортни произшествия.

До 10 ноември вниманието на пътните полицаи ще бъде фокусирано към водачите на велосипеди и превозни средства с животинска тяга, които независимо от студеното, мокро и хлъзгаво време, активно участват в движението по пътищата на страната.

Днес от полицията очертават основните причини за настъпването на ПТП с велосипедисти и припомнят основните изисквания към тази категория участници в движението по пътищата:

Водещи фактори за тези произшествия са несъобразената скорост и отнемане предимството им от водачите на МПС в зоните на кръстовищата. Много често и самите велосипедисти, с поведението си като участници в движението, се движат неправилно по платното за движение и предприемат внезапни маневри без да подадат ясен и разбираем сигнал за останалите участници в движението, с което се излагат на неразумен риск и опасност да бъдат блъснати от МПС.

Статистиката показва, че най-много инциденти с велосипедисти обичайно настъпват между 17 и 21.00 часа. В този часови интервал на денонощието, особено през есенно-зимния сезон, когато времето е меко и благоприятно за управление на велосипед, опасността от ПТП с участие на велосипедисти е много висока, поради ранното смрачаване, влошените пътни условия и интензивния трафик на МПС, при които велосипедистите са по-трудно забележими по уличната мрежа в населените места и по пътищата извън тях.

От полицията припомнят, че Законът за движение по пътищата задължава велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, като се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Съгласно ЗДвП, колоездачите са длъжни да ползват велосипеди, които имат изправни: спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Законът допуска поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад. Колоездачът няма право да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство; да управлява велосипеда, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които го контролира; да управлява велосипеда по площите, предназначени само за пешеходци /напр. на пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе от велосипеда и тогава да премине на отсрещната страна/, тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години; да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него и др.

През десетте месеца на 2016 г. на територията на Габровска област са възникнали 10 пътнотранспортни произшествия с участие на велосипедисти, при които е загинал един колоездач, а други 9 са ранени.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730