Бизнес и Политика

Рецептата за успех на общините


Пловдив и районът са отличен пример за това как трябва да се развива една община. През последните 20 години там се вложи висок процент както от българските, така и от чуждестранните инвестиции. Развитието обаче може да е още по-бързо и успешно, ако се задълбочи сътрудничеството и със съседните общини, а не между тях да има само съперничество за привличане на предприемачи, смятат участниците в провелата се икономическа конференция в Пловдив Doing business in Bulgaria.

„Според мен няма универсална формула за успех, но със сигурност това, което е уникално като предимство е да има частна предприемаческа инициатива. Ролята на държавата е да подпомага реиндустриализацията, а не пряко да се намесва в индустриалното производство”, смята Томислав Дончев, вицепремиер еврофондове и икономически политики. Според бизнеса обаче, освен частният интерес и инициатива по отношение развитието на индустриалните зони, например е необходима и подкрепа на институциите.

Друг основен фактор за развитието на една община е образованието. „Фокусираме се много върху темата за образованието и кадрите и смятаме, че това е важно за бъдещото развитие. Инвестираме в студенти, които да изучават определени профили, за да могат да подпомогнат конкретни индустрии”, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев. Като успешен пример той посочи инвестицията от 200 хиляди лева в 30 студента по информационни технологии, които след първата си учебна година ще бъдат привлечени като стажанти в някои о…