Бизнес и Политика

Мащабни валутни реформи в Египет


Египетската централна банка обяви днес решението си да въведе плаващ курс на египетската лира. Този ход има за цел да премахне процъфтяващия черен пазар за американски долари и да осигури така необходимия заем от МВФ. Въвеждането на мярката обаче, ще девалвира египетската валута почти на половина, пише Wall Street Journal.

Централната банка на Египет, която повиши и лихвените проценти с 3%, заяви, че решението да „освободи валутните курсове“ цели да върне купуването и продаването на чужда валута към банковия сектор, чрез което „по-добре да отразява търсенето и предлагането.“

Националната банка на Египет, която е най-големият кредитор в страната, публикува на своя уебсайт информация, според която американският долар ще се купува за 13 египетски лири и ще се продава за 13,50 лири.

Финансовата институция обяви още, че предприетите реформи ще гарантират макроикономическата стабилност.

Годините на политическа нестабилност в страната и увеличаването на тероризма, станаха причина за отдръпване на основните източници на твърда валута — туризмът и преките чуждестранни инвестиции.

След 2011 година, когато избухнаха размириците в страната, довели до свалянето на дългогодишния авторитарен лидер Хосни Мубарак, а след това и на неговия наследник, страната се бори да съживи вехнещата си икономика.

Макар валутният резерв да се стабилизира през тази година, той все още е с над 40% под нивата си от времето на Мубарак.

Международният валутен фонд (…