Бизнес и Политика

Синдиците в КТБ: Дружества точели банката


Сигнал до премиера, главния прокурор и министъра на вътрешните работи подадоха синдиците на фалиралата КТБ.

Съобщението е публикувано на страницата на банкрутиралата кредитна институция. Според синдиците трябва да бъде направена проверка на няколко дружества с големи кредити към КТБ. В съобщението са изброени фирмите „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД, „Хелт енд Уелнес“ АД и дружествата от групата „Петрол“.

Синдиците се съмняват, че съответните фирми са опитали да източат банката чрез отклоняване на активи от масата на несъстоятелността като са създали фиктивни вземания.

В сигнала са разгледани подробно схемите на действие на лицата, под чиито контрол – юридически и/или фактически се намират горепосочените дружества – длъжници на КТБ АД (н), като е посочено, че подобни схеми се превръщат в практика и за други дружества, което от своя страна затруднява работата на синдиците.

Считаме, че проверката от компетентните органи, както и съдействието на отговорните институции в Република България, ще способстват да бъдат преустановени опитите за организирано изваждане на активи от патримониума на длъжниците на банката в полза на определени лица, като същевременно намесата на компетентните органи ще позволи на синдиците на КТБ АД (н) да попълнят масата на несъстоятелността с възможно най-голямо по размер имущество, което да послужи за удовлетворяване на кредиторите, съобщават кредиторите….