Бизнес и Политика

Apple разработва сгъваем iPhone

В близкото минало, изключително нашумели бяха телефоните „с капаче“ и всяко дете мечтаеше за подобен телефон. Днес една от най-големите смартфон компании на пазара, разработва сгъваем модел на емблематичния си телефон. Дръзката стъпка е дело на Apple и вероятно съвсем скоро, ще бъдем свидетели на представянето на първия сгъваем iPhone.

Плановете на компанията за създаване на подобен смартфон, датират от 2013г., а през тази година беше подадена и заявка за патент, която беше одобрена преди броени дни. Стана ясно, че Apple предпочита да запази този си проект в тайна, тъй като в подадената заявка не фигурираше името на компанията, а на един от инженерите, работещи в нея. Независимо от това, скиците в заявлението, показваха добре познатия дизайн на iPhone, както и лесно разпознаваемият Home бутон.

Най-интересното в концепцията на иновативния смартфон са материалите, които се планират за направата му, сред които са керамика, стъкло, алуминий, пластмаса и влакна, които се използват и в сегашните модели на смартфоните, но новото е „въглеродни нанотръби“, чиято цел е да позволят на смартфона да се прегъва на две.

Те ще бъдат основният компонент, който ще „задейства“ прегъването на новият iPhone без никакви неблагоприятни последствия за хардуера на телефона. Нанотръбите ще образуват гъвкави пътечки, устойчиви на напукване, а структурата им ще включва капацитивни сензори , гъвкави печатни платки и отделни секции, кабели за данни, части от дисплея, подложки и др.

В патента на Apple се споменава и за евентуални гъвкави елементи, които да улеснят новаторското решение на компанията.

Според инженерите на Apple, тази технология може да стане следващият хит на пазара на смартфони. От компанията коментират още, че сгъваемият iPhone ще запази дизайна и визията на сегашните им смартфони.

Основният им конкурент Samsung многократно обяви планове за създаването на подобно сгъваемо устройство. Неотдавна обаче, корейската компания заяви, че концепцията за сгъваем смартфон остава на заден план и ще започне да се разработва през 2017г., а продажбите му ще започнат едва през 2018г.