Бизнес и Политика

Кой дава парите за изборите в САЩ


Нито една президентска кампания в САЩ не минава без многомилионни пожертвования, и всеки път кандидатите обвиняват опонентите си, че вземат пари от „забранени” източници. На практика обаче няма никакви формални ограничения на източниците на средства, ако разбира се са в рамките на законното. От друга страна, винаги конкурентът може да бъде обвинен, че взема пари от банки или големи компании. Така например, Доналд Тръмп обвинява Хилари Клинтън, че тя получава пари от заинтересовани лица, а в същото време попълва бюджета на собствената си предизборна кампания от въпросните компании, твърдят от изследователската група Center for Responsive Politics.

Bank of America и Wells Fargo, например, се превърнаха във важни финансови източници и на двамата кандидати за Овалния кабинет.

Според анализатори, нито един кандидат не може да говори за превъзходство над другия, когато става въпрос за набиране на средства на собствената им кампания. Просто и двамата се доверяват на проверени заинтересовани групи. Независимо от това, Тръмп не се изморява да повтаря, че кампанията на Клинтън се финансира от лица и фирми с интереси във федералната политика.

10 големи корпоративни източници са превели чрез Political Action Committee (PAC) през 2016 г. 8.7 млн. USD на Клинтън, а 50 млн. USD за изхарчили за лобиране в Конгреса и федералните агенции. За Тръмп тези суми са съответно 6.6 млн. USD и 20 млн. USD.

PAC се появява в края на 40-те години на миналия век, когато големите ком…