България Север

Спектакълът „Една нощ във Венеция” за Деня на християнското семейство

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

По повод 21 ноември – Ден на християнското семейство, Община Севлиево подарява на жители и гости на общината спектакъла „Една нощ във Венеция”.

Операта ще се проведе следващия понеделник, 21 ноември, в Дома на културата „Мара Белчева“ от 18,30 ч., където ще бъдем пренесени във Венеция със солистите на Музикалния театър – Валентина Корчакова и Марио Николов.

Входът свободен.

Поканата от Йохан Щраус-син да прекараме една нощ във Венеция е навярно едно от най-изкушаващите преживявания, които предлага оперетата. След като вече си е спечелил славата на „крал на валса”, е било извън съмнение, че Щраус-син ще има същия успех, пишейки за музикалния театър. Той е открил формулата, която му помага да се хареса на публиката, независимо къде са поставени произведенията му. Щраус никога не е имал претенцията да подарява на вярната си публика нещо повече от забавление.

Карнавалът във Венеция и един маскен бал служат за фон на действието в тази комедия, която разчита на недоразумението – любима тема на оперетите. Херцогът на Урбино и свитата му пристигат в града. Той, женкар без задръжка, е открил своето ново завоевание в лицето на Барбара, съпругата на местния сенатор Делакуа.

Последният наема гондолиер, за да отведе съпругата си далеч от лапите на херцога. Но тя избягва, за да отиде при любовника си Енрико/племенник на съпруга й/. Когато бръснарят и съратникът на херцога Карамело, прогонва гондолиера, за да заеме мястото му и да отведе жената на сенатора при своя господар, той не се усъмнява и за миг, че в гондолата е неговата приятелка Анина. Фарсът достига своя връх, когато Делакуа пристига на бала със „своята” Барбара , в която този път се е предрешила готвачката му Чиболета и истинските лица на героите се разкриват пред очите му.
Голяма е насладата от хубавата музика и страстните и огнени танци – валс и тарантела.
Този прекрасен водевил се играе днес на сцената на Виенската опера.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730