Бизнес и Политика

Инвеститорите с фокус върху данните за големите икономики


Основни данни за развитието на големите европейски икономики и САЩ се очаква да привлекат вниманието на инвеститорите през настоящата седмица (14-18 ноември). Въпросните данни са в състояние да повлияят и на борсовите индекси, а също и на курса на еврото и на долара.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за третото тримесечие ще бъдат оповестени на 15 ноември (вторник). Според прогнозите показателят ще остане без промяна спрямо предходното тримесечие както на годишна база (1,6%), така и на тримесечна (0,3%).

Във вторник ще бъдат публикувани и данните за БВП на Германия за третото тримесечие. Очакванията са показателят на тримесечна база леко да се понижи и да се изравни с този на еврозоната (0,3%). На годишна база обаче, според прогнозата, БВП на Германия се очаква да нарасне само с 1,8%, при 3,1% към второто тримесечие. От друга страна, т.нар. индекс на икономическите очаквания на инвеститорите в Германия за ноември (чието оповестяване също ще е във вторник), според прогнозата, ще продължи да расте и ще достигне стойност 8,1 (при предходна 6,2).

В наситения с икономически данни 15 ноември ще станат известни и данните за индекса на потребителските цени (инфлацията) във Великобритания за октомври. Предварителните проучвания сочат леко нарастване на показателя на годишна и на месечна база (съответно до 1,1% и 0,3%).

В сряда инвеститорите ще следят данните за индекса на цените от производител в САЩ за октомври. Предварителните данни сочат запазване …