Спорт

Банско приема световното първенство по сноуборд


През 2017 година Банско ще бъде домакин на световното първенство по сноуборд. Това заяви пред радио „Фокус“ министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. Тя добави, че се очаква ръст с 5% за предстоящия зимен сезон.

„Независимо от политическата ситуация, ние продължаваме да работим на пълни обороти, за да гарантираме тези позитивни прогнози и да бъдем максимално подготвени за идващата зима“, каза министърът, цитирана от пресцентъра на туристическото ведомство.

Николина Ангелкова проведе среща с представители на местната власт, контролните органи и бранша в Банско. Домакин на нея бе кметът на общината Георги Икономов.

„Ежегодно провеждаме такива срещи, които показаха, че са много ефективни, особено за координиране усилията на институциите“, каза министър Ангелкова. Тя представи и очакванията по пазари и данните за броя планирани полети към българските летища. На столичната аерогара броят на очакваните редовни и чартърни полети през зимния сезон 2016/2017 г. е 7 574, което е ръст от над 35% спрямо миналата зима. Регистрира се увеличение по редица направления – Великобритания 51%, Германия 44%, Гърция 45%, Румъния 25%, Израел 58%, Холандия 34%, Швеция 103%, Швейцария 22%, Белгия 40%, Испания 79%, Италия 67%, Полша 7% и др. В пъти са увеличени заявените полети от Украйна и Дания, а от пазари Ирландия и Грузия след прекъсване, тази зима са планирани полети.

Летище Пловдив също очаква ръст в броя на полетите през зимен сез…