Бизнес и Политика

Варна ще домакинства Българо – алжирски форум


Варна ще бъде домакин на Българо – алжирски бизнес форум през лятото на 2017 г. Това съобщи Емил Макаров от Асоциацията за Българо-алжирско сътрудничество, след първия подобен форум приключил в края на изминалата седмица в София. Събитието беше под егидата на посолството на Демократична република Алжир у нас.

Над 80 са алжирските компании заявили първоначален интерес към страната ни, но във форума взеха участие над 30. Основен акцент в разговорите бяха възможностите за инвестиции в двете страни.

До края на годината ще бъде учреден Българо-Алжирски бизнес съвет. Предстои и създаването на смесена търговска камара, уточни Макаров.

Алжирските компании проявяват инвестиционен интерес в сферата на фармацията, земеделието, минното дело и мениджмънт на водите – пречиствателни станции, водна енергетика и др.

В момента са в ход и проучвания за конкретна инвестиция в района на Варна в областта на енергийното строителство и в изграждането на логистична база за внос-износ на селскостопанска продукция и хранителни продукти.

За чужди инвеститори Алжир предлага свободни терени, данъчна ваканция, облекчено инвестиционно кредитиране, митнически преференции за внос на технологично оборудване и др. Страната е е асоциациран член на ЕС и е референтен пазар за Африка и арабските страни.

Според класация на Economic Complexity Index (ECI), Алжир е 49-тата крупна експортна иконимика в света.

Понастоящем търговският стокооборот на България и Алжир е пренебрежимо малък. През 2…