България Север

На Андреевден посетители и майстори ядоха варена царевица, приготвена от екипа на ЕМО “Етър”

снимка: ЕМО „Етър“

На Андреевден, 30 ноември, заваля сняг, макар и слаб. По-скоро символично ни бе даден знак, че предстоят успешни месеци.

Бисер Жечков от Белоградчик и Киро Киров от София нямат ни най-малка представа, че на 30 ноември се отбелязва Андреевден. Двамата мъже имат служебен ангажимент в района на Габрово и споделят, че не се поколебали да отделят време за посещение в Етнографски музей на открито „Етър“ – едно място, което са виждали в детството си.

На Андреевден те бяха първите гости, почерпени от екипа на музея с варена царевица.

снимка: ЕМО „Етър“

На този ден се ядат жито, боб, леща, грах, просо, ечемик – все неща които при приготвянето набъбват. Вярва се, че денят започва да нараства „колкото едно просено зърно“.

снимка: ЕМО „Етър“

Една любимка на много от посетителите, която днес също посрещаше гости. Тя е позната на доста туристи, които се шегуват, че не прилича на истинска габровска котка – запазила е опашката си цяла, тъй като не влиза в собите на възрожденските етърски къщи.

снимка: ЕМО „Етър“

Майсторите получиха своята част от варената царевица и пожеланията за здраве и успех.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730