Бизнес и Политика

19 най-свободни, стабилни и ефективни икономики в света


Кои са най-силните, стабилни, свободни и ефективни икономики в света? Отговор на този въпрос дава британският изследователски институт Legatum, който в началото на октомври публикува за десета поредна година своята световна класация за просперитет — „Легатум просперити индекс“.

Това е мащабно проучване, което подрежда най-развитите страни в света според 104 показателя, разпределени в 9 подкатегории — икономика, бизнес среда, управление, образование, здравеопазване, безопасност и сигурност, лична свобода, социален капитал и околна среда.

Един от най-важните компоненти в класацията е свързан със стабилността и ефективността на дадена икономика. Въпреки това икономиката на една страна не се определя единствено от тези два компонента. Тя е съвкупност от редица фактори като откритост, ефективност на финансовия сектор и икономическите възможности, предоставени на нейните жители.

Legatum провежда своето изследване в 149 страни по света, където събраните данни са най-достъпни и достоверни.

Изданието „Бизнес Инсайдър“ е подредило 19-те държави, които са получили най-много точки по най-много показатели в подкатегорията за икономика. Вижте кои са те:

1. Нова Зеландия

Това е най-добрата икономика в света, която е силно зависима от успеха на своя млечна промишленост и по-специално от успеха на компанията Fonterra, която е отговорна за около 30% от световния износ на млечни. Когато Fonterra жъне успехи, Нова Зеландия също просперира.