Бизнес и Политика

Турция иска да търгува в лири с Русия, Китай и Иран


Турция иска да търгува с Русия, Китай и Иран само в местни валути. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган в събота при откриване на търговски мол.

Идеята е била обсъдена и с държавния глава на Русия Владимир Путин. „Ние дадохме необходимите инструкции на нашите централни банки и ние ще се опитаме да провеждаме такива търговски взаимоотношения между нас по този начин“, каза Ердоган. Той посочи, че Анкара ще плаща за руски стоки в рубли, а Кремъл в лири за турските плодове и зеленчуци.

Тези, които кътат валута под дюшеците си, трябва да я извадят и да я обменят за лири и злато, призова Ердоган.

Фондовата борса в Истанбул обърна всичките си парични активи в турски лири, часове след като президентът Реджеп Тайип Ердоган призова турските граждани и институции да подкрепят националната валута. През последните дни турската лира се обезцени спрямо долара. Фондът за гарантиране на влоговете взе решение да оперира само с лири.

В петък турската лира спадна до рекордните 3,55 за един долар, а само през месец ноември се е обезценила с повече от 10 на сто.

От началото на годината лирата поевтиня с около 14% спрямо зелените пари, заради страховете на инвеститорите след резултатите от президентските избори в САЩ и проваления опит за преврат в Турция.