Бизнес и Политика

Ръст на БВП отчитат от НСИ


Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се повиши през третото тримесечие на 2016 година с 0,7% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,9%, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Това представлява слаба низходяща ревизия спрямо експресната оценка, направена през ноември, според която БВП нарасна с 0,8 на сто. Това съобщават от НСИ.

На годишна база БВП на България за периода юли – септември се повиши с 3,4% (спрямо третото тримесечие на 2015 година) след растеж с 3,6% през второто тримесечие, като това представлява низходяща ревизия на първоначалната оценка на националната статистика за икономическа експанзия от 3,5 на сто.

Принос за регистрирания положителен икономически растеж през третото тримесечие отново има крайното потребление, което нараства с 0,5% на тримесечна и с 0,2% на годишна база до 17,44 млрд. лева и формира 68,8% от БВП.

Днешната макар и леко ревизирана надолу оценка на НСИ за третото тримесечие, показваща растеж на БВП с 3,4% на годишна база, надвишава актуализираната есенна макроикономическа прогноза на Министерството на финансите , според която икономиката ще нарасне през 2016-а година с 2,6%. Данните също така надвишават и есенната прогноза на Европейската комисия, които беше ревизирана нагоре до растеж на БВП на България с 3,1% през настоящата година спрямо пролетната прогноза за доста по-анемичен растеж от едва 2 на сто.

В същото време производителността на труда през третото тримесечие на наст…