Бизнес и Политика

Как да се финансират малките фирми


Малките и средни фирми, които би трябвало да са „гръбнака“ на икономиката на страната ни, в голямата си част изпитват затруднения при осигуряване на средства за разширяване и/или модернизиране на бизнеса си. Този проблем съществува от доста време и през последните години дори се задълбочи, независимо че депозитите в банковата система достигат рекордни стойности и кредитните институции имат заемен ресурс в излишък.

Това се посочва в анализ на инвестиционен посредник „Капман“ АД.

Банковото кредитиране за бизнеса обаче буксува. А малките предприятия, да не говорим за стартиращи фирми (Start-Up), се смятат буквално за (големи) късметлии, ако успеят да изпълнят многобройните и утежнени изисквания за отпускане на заем от банка.

При тази ситуация, нова и перспективна алтернатива за финансиране на малки и стартиращи фирми (Start-Up) e набирането на средства чрез предлагане на част от своя капитал на други акционери. Същото би могло да бъде изпълнено чрез многостранната система за търговия, организирана от инвестиционен посредник „Капман“ АД – MTF SOFIA, която функционира от пролетта на 2016 г.

Търговията с допуснатите на MTF SOFIA емисии финансови инструменти може да се извършва на три вида пазари, коментират от „Капман“ АД – създател и организатор на MTF SOFIA. Именно на „Пазар I“ – освен търговия с акции на публични компании и на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), могат да се осъщест…