Бизнес и Политика

Кой обича „Роснефт”?


Кой обича „Роснефт”? Този въпрос си задава западната и руската делова преса, коментирайки сделката по влизането на консорциум между „Гленкор” и Суверенния фонд на Катар в компанията.

През седмицата стана известно, че двете компании са купили за €10,5 млрд. 19,5% от стратегическата руска петролна компания „Роснефт”. Новите инвеститори ще притежават по 50% от закупения пакет акции.

Тук възниква един от основните въпроси „Гленкор” ще плати едва €300 млн. собствени средства, а Катар — €2,5 млрд. Останалите €7,4 млрд. ще дойдат от италианската банка Intesa Sanpaolo. Тя е създала консорциум от руски банки, които да подкрепят банката.

Готви ли се офшорна приватизация на „Роснефт”?

Банковото финансиране на сделката ще бъде реализирано така, че „Гленкор” няма да отговаря със свои активи пред кредиторите. Отговорността на швейцарската компания ще бъде в размер на €300 млн. освен това ще бъдат представени гаранции до €1,4 млрд., но те ще бъдат презастраховани в руски банки.

Освен това „Гленкор” сключи и сделка да продава по 220 хиляди барела петрол дневно, предоставен от „Роснефт”. Това е повече от 190 хилядите барела, на което имаше право според споразумението от 2013 г., което изтече през миналата година. Това е благодарността, която Русия дължи на своите стокови брокери – „Гленкор”, „Трафигура”, „Витол&r…