Бизнес и Политика

2017г. ще бъде ключова за бизнес имотите

Отминаващата 2016г. бележи ръст в имотните сделки с нива от 250-270 млн. лв. Най-висок интерес има в сектора на хотелите и строителните обекти.

Предстоящата 2017г. се очаква да бъде ключова за пазара на бизнес имотите, търговските центрове и офисите.
Поради растежа на икономиката у нас, страната ни е предпочитана дестинация за развиване на бизнес. Чуждите инвеститори избират страната ни заради правната сигурност и защитата на собствеността.

2017г. ще бъде стабилна и за офис площите. За това спомага постоянно ръст при аутсорсинг и IT секторът,а  повечето компании, участващи в сделките за офисни площи са компании, занимаващи се в този сектор .

Консултантската компания Forton, прогнозира, че лек ръст ще отбележат офертните наемни нива, които в момента са 13 – 13,5 евро за кв. м за първокласни сгради.

Проектите за строителство по поръчка (Build – to – suit) на чуждестранните инвеститори, ще се превърнат в тенденция през 2017г.
През настоящата година няколко такива проекта бяха започнати – заводите Osram Lighting и Yazaki, намиращи се съответно в Пловдив и Димитровград и логистичния център на DHL Express край София. 

Пазарът остава стабилен, от гледна точка на цените. За първокласните площи цената стига до 5 евро, а за останалите около 4 евро за кв. м

Строителната активност също остава висока, благодарение на навлизането на големите производители и дистрибутори в страната.