Бизнес и Политика

Покупките на стари автомобили с 10% ръст


„24 часа”

Плащат болнични и майчински на 29-и последно за 2016 г.

Два дни преди Нова година ще бъдат изплатени последните болнични и обезщетения за майчинство за тази година, предупредиха вчера от Националния осигурителен институт. Плащането ще бъде извършено на 28 декември, но сумите ще постъпят по сметките на хората на 29 декември, уточниха от НОИ. Пари ще бъдат преведени по всички болнични, документите за които са били подадени поне 10 дни преди датата на плащането и за които се дължи обезщетение от 2016 г., казаха експертите на института.

„Труд”

Фармацевтичното лоби гълта още 50 млн. лв. догодина

Лекарства, разработени с нови молекули, може да изместят досегашните по-евтини медикаменти, с които работят болниците у нас и които НЗОК поема изцяло или частично. Става въпрос за фармацевтично лоби, което ще доведе до оскъпяване на здравната грижа с около 50 млн. лв. на годишна база, или с 50 млн. лв. по-малко за другите дейности в здравеопазването, обясни пред „Труд“ източник, пожелал анонимност.

Лоби е и причината да се настоява за централизирано договаряне на лекарства за нуждите на лечебните заведения у нас. Министерството на здравеопазването планира да проведе търга в разрез с досегашната практика болниците сами да договарят с фирми медикаментите, с които работят. Обявената обществена поръчка от ведомството за 2017 г. е в размер на 1,200 млрд. лева.

„Стандарт”

Покупките на стари автомобили с 10% ръст