Спорт

Магията на Олимпиадата


През изминалото лято светът бе вперил очи в Рио де Жанейро. Причина за това бе провеждането на най-големия спортен форум на планетата – Олимпийските игри. Те донесоха много положителни емоции на милионите фенове по света.

Преди началото на Олимпиадата обаче, се завихри луд скандал. На 15 ноември 2015 г. година отборът на Русия по лека атлетика бе изваден от всички атлетически състезания от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) поради доклад от Световната антидопингова агенция (WADA) за организирано допингиране в страната. На 18 юли 2016 г. независимо разследване на WADA обяви, че руското министерство на спорта и Федералната служба за сигурност на страната са провеждали политика на „държавно спонсорирано“ допингиране на спортистите си и прикриване на следите и положителните проби.

Поради това разкритие МОК организира спешно заседание, на което се дискутира дали страната да се изключи от олимпиадата. МОК се обяви против цялостното изключване на страната от игрите, но впоследствие стана ясно, че само един руски атлет има право да участва в състезанията. Това бе Дария Клишина.

Българското представяне на Олимпийските игри може да се оцени като добро. Нашите представители спечелиха три медала – сребърен и два бронзови. Първият медал бе донесен от родната борба. Спечели го Елица Янкова в кат. до 48 кг. В спор за бронза бившата световна шампионка за девойки надви опитната аржентинка Алехандра Патрисия Бермудес със 7:6 точки. Преди решител…