Бизнес и Политика

Българската аутсорсинг индустрия ще отвори нови работни места

Българската аутсорсинг индустрия бележи ръст от около 20% тази година, съобщава председателят на УС на Българската аутсорсинг ацоциация (БАА). Очертава се 2016г. да бъде поредната успешна за тази индустрия.

„В края на годината наетите в аусорсинг сектора ще са около 50 000, а в следващите 3-4 години се очаква ръста в оборотите на фирмите, занимаващи се в този бранш, да надхвърли ръста на наетите лица. Компаниите в бранша са 360 и повечето от тях са нишови. До 2020г. наетите лица ще са около 70 000 и аутсорсингът ще представлява 6% от БВП“, коментира още Стефан Бумов, председател на УС на БАА.

Държавите от Западна Европа и Германия са водещи за българската индустрия, ако става дума за износ на бизнес процеси. IT процесите намират място най-вече на американския пазар.
„Палитрата от административни услуги се разраства и все повече се отдалечаваме от ерата на кол-центровете.“, казва Стефан Бумов.

„Колкото по-голям става натискът върху компаниите в развитите икономики, като САЩ и Европа, толкова по-голяма е възможността за оптимизиране на вътрешните процеси и нарастването на търсенето на аутсорсинг услуги. Това се отразява добре, както на индустрията, така и на българската икономика.“, уточнява Бумов.