Спорт

Накара ни да се почувстваме българи, макар и само за миг


Благодарение на Кубрат Пулев, през последната година професионалният бокс отново прикова вниманието на много хора у нас. През май Кобрата стъпи на европейския трон, но по-късно оваканти пояса си, за да се прицели още по-високо – в световната титла. Българинът разчисти пътя си и стана официален претендент за титлата на Международната федерация по бокс (IBF). Това стана след победния дебют на Пулев пред родна публика.

Връщайки лентата няколко месеца по-назад, Кобрата имаше нелеката задача да победи лудия британец Дерек Чисора в мача за европейската титла в тежка категория. Успехът дойде трудно след пълна, 12-рундова битка. Срещата в препълнената зала в Хамбург очаквано бе равностойна, но все пак Пулев успя да вземе леко преимущество над съперника си с няколко тежки удара. С течението на двубоя Чисора ставаше все по-бавен и тромав и трудно се справяше със защитата на българина. Все пак британеца намери сили за последна офанзива, която обаче не бе достатъчна, за да спечели съдиите на своя страна и в крайна сметка във въздуха бе вдигната ръката на Кобрата.

През лятото в медийното пространство се изписа много какво предстои за Пулев. Започнаха редица спекулации дали следващият мач ще е така дългоочакваната битка за световната титла на Международната федерация по бокс (IBF) срещу Антъни Джошуа. Шансове за подобен сблъсък наистина имаше, но в крайна сметка от щаба на британеца решиха, че такъв двубой не е на дневен ред и няма шанс да се състои през 2016 година.

Така се…