Бизнес и Политика

4 български компании на финала на Chivas The Venture

Международния конкурс за бизнес идеи Chivas The Venture ще даде шанс на 4 български компании да си спечелят място на финала на конкурса, за да се състезават с финалистите от 31 държави. Събитието стартира още през ноември 2016г. и даде възможност на всеки, който иска да вземе участие в обучението в София Тех Парк

Финалистите ще представят своите проекти и ще се борят за наградния фонд от 1 млн. долара.
Инициативата на Chivas Regal се организира за трета поредна година, а идеята е младите да се стимулират и да развиват собствен бизнес.

В журито също има българско присъствие – Боян Бенев, предприемач; Манол Пейков, собственик на издателството „Жанет 45”; Павел Езекиев, съосновател на рисковия инвестиционен фонд NEVEQ; Елена Маринова, президент на „Мусала Софт” и др.
Журито споделя, че повечето български проекти, които са кандидатствали са били в сферата на технологиите и земеделието.

Българските финалисти са:

 Cupffee, които произвеждат вафлени чаши за кафе. Чашките се правят от зърнени продукти и са ядливи, не променят вкуса на напитката и дори след 60 минутно престояване с течност в тях, не променят хрупкавата си структура

VAST – това е система, разработена специално за незрящи хора, включваща в себе си очила с камера и мобилно приложение. Тази система улеснява ориентацията на незрящите като съобщава какви предмети и препятствия има пред тях.

Wasabi Innovation е проект, разработващ модел за изкуствена фотосинтеза, чрез специални сапунени мехури.  Този проект има за цел да преработва въглеродния диоксид в енергия, само чрез слънчевата светлина.

Sea Harmony е компания, разработваща вертикални ферми за миди. Този проект спомага за населването на мъртвите зони в моретата и океаните.

Всички финалисти в Chivas The Venture ще вземат участие в тренировъчен лагер за управление на бизнес, който ще трае една седмица. Вторият етап от състезанието е онлайн гласуване, на базата на което 250 хил. долара от наградния фонд ще бъдат разпределени между победителите.
На финала на състезанието журито ще определи кой ще получи 750 хил. долара.