Спорт

Когато Кантона бе на ръба да „скъса“ с футбола (Видео)


На 16 декември 1991, докато играе за френския Ним, Ерик Кантона взима любопитното решение да приключи с футбола. Бързо обаче променя мнението си…

Качествата на 25-годишния нападател, вече блестял с екипите на Оксер, Марсилия, Бордо и Монпелие, са засенчени от репутацията му на „лошо момче“. Той е непостоянен в изявите си, наказван и глобяван многократно, бие се със съотборниците си.

Подобно нещо се случва на мач в началото на декември 1991-а, когато отново си навлича проблеми, запращайки топката с все сила по главния съдия. Призован е да се яви пред дисциплинарната комисия на Френската футболна федерация, където получава забрана да играе един месец. Реакцията на Кантона е типично в негов стил – отива при всеки от членовете на комисията поотделно и започва: „Идиот!.. Идиот!…“

На 12 декември обявява, че се отказва от футбола на мига. Четири дни по-късно, в желанието си да е справедлив и към Ним, той постига споразумението да прекъсне договора си, съгласявайки се да плати неустойка от почти 7 000 000 франка.

Въпреки тези събития, малко след това приятелят му и тогавашен национален селекционер на Франция Мишел Платини го убеждава да се върне на терена с чисто досие, но в английския футбол. През януари 1992-а Кантона е на проби в Шефилд Шензди, но кратко след това подписва с Лийдс Юнайтед. Прекарва едва няколко месеца на „Елън Роуд“, но ролята му за спечелената през сезон 1992-93 титла е ключова.