Бизнес и Политика

Безработицата в страната намалява

Агенцията по заетостта е отчела спад на нивото на безработица през декември. Това е най-ниското отчитано ниво от 2009г. насам. Тогава това ниво е било 9.13%, докато през декември 2016г. е 8,0%.

Регистрираните безработни лица са под 300 000 – 261 015 души са били без работа през декември. Още по-ниско ниво е отчетено през ноември – с 3035 лица по-малко. Покачването на регистрираната безработица, която е свързана със затихващия ритъм на бизнеса се наблюдава навсякъде с изключение на София, Благоевград, Видин и Перник, където броят на безработните намалява.

В преработващата промишленост се регистрира най-много търсене на работна ръка. Търговията, транспорта, пощите, складирането и администрацията са сферите, които също имат много свободни места.

Най-ниски нива на търсене има в обучението, ресторантьорството, операциите с недвижими имоти, селското и горското стопанство, както и в строителството. В бюрата по труда има заявени 9082 свободни работни места. Частния сектор заема 76,5% от тези места, което е равни на 6947 свободни места.