Бизнес и Политика

НСИ: Икономиката на България се променя


Българската икономика се преструктурира през последните години. Мъжете са основно бачкатори. Жените са бели якички, но те печелят по-малко от силния пол на същата позиция.

Най-бързо развиващите се са тези сектори, които създават и най-много нови работни места. Специфичното за тях е, че изискват средна или висока степен на образование . Това са информационните технологии, аутсорсинг на бизнес услуги, някои сектори на преработващата промишленост и други.

Това става ясно от публикуваното тази седмица изследване на Националния статически институт (НСИ) – “Структура на заплатите 2014”. Това мащабно изследване на наетите лица се провежда веднъж на всеки 4 години. Резултатите от него показват ясно повишаващо се значение на образованието за размера на получаваното заплащане.

Резултатите от наблюдението се отнасят за съвкупност от 2 256 988 наети лица по трудово или служебно правоотношение. През октомври 2014 г. средната брутна часова заплата е 4.35 лв., а средната брутна месечна заплата е 770 лева.

Средната брутна годишна заплата за 2014 г. е 10 254 лева.

Мъжете са 48% от общия брой на наетите лица, останалите 52% са жени. Относителният дял на мъжете, упражняващи т.нар. Работнически професии (или „сини якички“) е 51.3%, докато при жени те 75.5% принадлежат към т.нар. „бели якички“.

Около 9% от лицата са наети на непълно работно време, като 51% от тях работят в малки предприятия с персонал от 1 до 9 наети лица.

Мъжете са осн…