България Север

Започват инвестициите в интегрирания градски транспорт

Спирка „Рачо Ковача“ на ул. „Юрий Венелин“, снимка: Община Габрово

Спирка „Рачо Ковача“ на ул. „Юрий Венелин“, снимка: Община Габрово

През тази година ще започнат инвестициите в интегрирания градски транспорт на Габрово, информира кметът. „Проектът е комплексен и включва няколко конкретни дейности, водещи до подобряване на качеството на градския транспорт“, заяви Таня Христова. Очакват се инвестиции в градската среда.

Ще бъде извършено преустройство на съществуваща автобусна спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“, възстановени, ремонтирани и модернизирани пешеходни подлези, в района на автогарата и Дома на хумора и сатирата, и реконструкция на пътно кръстовище и предгаровия площад.

Ще бъдат закупени нови екологични автобуси, част от които ще бъдат електрически, съобщи още Христова. Общественият транспорт ще бъде обновен с шест автобуса, с дължина 12 метра, и осем автобуса по 7-8 метра, отговарящи на европейските норми за вредни емисии от двигателите и използване на възобновяеми енергийни източници. За зареждане на електробусите са предвидени три зарядни станции.

Проектът включва и внедряване на информационно – комуникационни технологии за модернизация на градския транспорт, което означава, че на спирките в Габрово ще бъдат разположени табла, даващи информация след колко време пристига съответният автобус. Предвидени са 104 електронни информационни табла, както и бордово оборудване за приемане и предаване на данни за 57 превозни средства.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Нещо, което със сигурност ще повиши доверието, предвидимостта и качеството на обществената услуга. Закупувайки новите превозни средства и съчетавайки различни габарити, ще се стремим да разширим обема на транспортната услуга, и тя да бъде достъпна в зони, които досега не са били обслужвани, поради предизвикателния релеф на Габрово“, добави още Таня Христова.

Част от проекта, който ще се развива в рамките на три години, са и инвестиции в светофарните уредби, които ще бъдат модернизирани и ще допринесат за по-добрата транспортна организация в Габрово.

„В момента предстои обявяване на обществената поръчка за строително – ремонтните дейности. В рамките до 3 месеца след подписване на споразумението с управляващия орган, всички останали обществени поръчки, свързани с основните дейности, ще бъдат също обявени. Предстои период, в който вече навлизаме в реалната фаза на реализация на проекта“, каза още Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730