Бизнес и Политика

Софтуерният бизнес плаща 418 млн. евро годишно за заплати

418 млн. евро годишно отиват за заплати на софтуерни инженери в България. В тази цифра не са включени приходите на програмистите в държавна администрация, тези които работят с крайни клиенти и самонаетите програмисти.
В общ план заплатите в България са на стойност 20 млрд. лв. годишно.

През 10-те години членство в ЕС на България, софтуерният бизнес драстично е разширил присъствието си в страната. През 2006г. заетите места в софтуерния бизнес са били 4982. А днес те са приблизително 19 755.
10% ръст е отбелязан в софтуерната индустия за 2016г. при компаниите, занимаващи се на външните пазари. Малко по-малък ръст бележат компаниите, работещи на вътрешните пазари.

Преди година Людмил Стойчев, управляващ партньор на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, даде прогноза, че повече от 10 хил. компании в ИКТ индустията ще успеят да генерират около 5,5 млрд. долара приходи през 2016г. Оказва се, че тази прогноза се е сбъднала още през 2015г.

Софтуерната индустрия, интернет услугите, облачните услуги и контактните центрове се определят като „ракетни носители” от Людмил Стойчев. При облачните услуги се очаква трицифрен ръст през тази година.
1 млрд. евро са приходите през 2016г. за софтуерния бизнес. За сравнение – през 2006г. приходите за същия период са възлизали на 139 млн. евро.

„Бизнесът със смартфони все още изпреварва продажбата на хардуерните устройства. Дигитализацията на софтуерния бизнес се нуждае от нов начин на мислене и хора, които могат да го предоставят.”, казва още Людмил Стойчев.