Бизнес и Политика

Ще работим за повече инвестиции в иновативни производства


„Укрепването на доверието на партньорите ни е от изключително значение и е важна стъпка в утвърждаването на България като атрактивна инвестиционна дестинация и перспективен пазар“. Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски по време на първото за 2017 г. събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара, чийто домакин беше посланикът на Франция в България Ерик Льобедел.

По думите на Седларски целта е да се отговори на промените на пазара на труда чрез насърчаване на инвестиции във високотехнологични и иновативни производства и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика на международните пазари.

Министърът на икономиката поясни, че основен източник на устойчив растеж за българската икономика са търговията и преките чуждестранни инвестиции, като ги нарече ключови за поддържане на модел, основан на експортно-ориентирано и конкурентоспособно производство. Той изтъкна, че Франция е сред водещите търговски партньори на България в Европа, като в последните години двустранните отношения бележат активно развитие. „Преките френски инвестиции в България възлизат на повече от 1.5 млрд. евро от 1996 г. насам. Най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността, следвани от финансите, търговията, селското стопанство, строителството и банковия сектор“, заяви той. В допълнение Седларски открои потенциал за развитие в двустранните отношения между двете държави, а именно в областта на енергетиката, управлението на …