Бизнес и Политика

Застрашен ли е пазарът на петрола от електромобилите?

Електромобилите все по-бързо навлизат на световната сцена. Те стават все по-търсени като добра алтернатива за по-евтин транспорт и добро средство за запазване на околната среда. Производителите вече усещат, че са събудили достатъчно интерес в потребителите и непрекъснато правят различни промени и подобрения като основната им цел е да намалят максимално разхода на енергия.

Някои учени прогнозират, че до 2020г. електромобилите няма да струват повече от колите, които се зареждат с гориво. Ако това стане реалност, ще значи, че пазаратъ на елктроколите сериозно ще подкопава този на петрола.

Carbon Tracker и Имперския колеж в Лондон са направили изследване, което показва, че до 2025г. търсенето на 2 млн. барела петрол на ден ще бъде история, защото повечето потребители ще предпочитат колите, движещи се на ток. Това ще се случи в рамките само на едно десетилетие.

Електромобилите имат редица предимства. Те не замърсяват околната среда, запазват въздуха чист, по-икономични са и не на последно място – придвижването с тях е в пъти по-евтино.