Бизнес и Политика

9 стъпки, за да бъдете успешен предприемач

За да бъдеш успешен предприемач се иска известна доза талант, малко знания и много дисциплина. Повечето предприемачи са научили важни уроци по пътя от началото на кариерата си до създаването на успешен бизнес. Правилата са универсални и ако ги следвате ще създадете една добра основа върху, която се градят стабилни и успешни цели.

Независимо дали искате да се превърнете в гигант, покорил световния пазар или искате да създадете малък семеен бизнес, трябва да отгледате в себе си няколко качества, а именно: търпение, постояннство и страст към това, което вършите.
Ето още няколко правила, които най-големите предприемачи в историята следват и очевидно не са останали разочаровани.

1. Планувайте
Ако подредите приоритетите и целите си ще Ви бъде много по-лесно да спазвате подточките им. Всеки успешен бизнес е започнал като план в тетрадката на един амбициозен човек. Прочетете всичко, което можете за създаването на бизнес плана и започвайте.

2. Наблюдавайте
Много от най-влиятелните хора някога са работили за мечтите на някой друг. Да наблюдаваш как се развива един успешен бизнес, да се поучиш от грешките и да научиш трудните уроци е предимство, което не може да се сравни с никое друго.

3. Продължавайте
Да се движиш бавно не винаги означава провал. По-добре премисляйте всяка своя стъпка 100 пъти преди да я направите, вместо да прибързате и да сгрешите. Умението да управлявате риска е важно за всеки бизнес, така че го овладейте.

4. Рекламирайте
Щом сте се захванали с някакъв бизнес, значи смятате, че той има потенциал и че е достатъчно добър. Да умеете да се рекламирате сами е важно, защото може да Ви срещне с потенциални клиенти на неочаквани места. Вие сте човекът, от когото зависи рекламата на бизнеса Ви, така че я направете добра и никога не изпускайте възможност да подхвърлите колко сте добри в това, което правите.

5. Действайте
Никога не се задоволявайте с предишния успех. Ако предишният Ви продукт е успешен, то следващият трябва да е още по-добър. Добрите предприемачи никога не остават на едно място, те постоянно търсят подобрения и работят за тях.

6. Репутация
Създайте си мрежа от познати и лоялни клиенти, които са останали доволни от Вас. Ако имате какво ново да им предложите, обадете им се и разкажете за него. Най-добрият начин за създаването на имидж е да накарате хората да обсъждат. Не се опитвайте постоянно да угодите на всеки един клиент, а се съсредоточете върху най-лоялните.

7. Екип
Зад всяка велика компания стои един добър екип. Съберете хора, с които се допълвате. Ако Вие сте добър в нещо, то търсете хора, които са добри там, където са Вашите слаби страни. Така ще създавате продукти, които са добри във всяко отношение.

8. Започнете
Няма значение дали сте на 20 години или на 50 години. Ако имате добра идея, всячески се опитвайте да я осъществите. Много успешни хора, като Дж.К. Роулинг, например, са успели да постигнат целта си в доста по-късен етап от живота си. Освен това, човек трупа житейски опит с всяка следваща година, а това няма как да не се отрази положително на бизнеса Ви.

9. Обичайте бизнеса
Основното и най-важно нещо, което трябва да помните е да обичате това, което вършите. Винаги се водете по собствените си потребности за продукт или услуга. Много успешни предприемачи са започнали своя успешен бизнес, след като са забелязали някъде пропуск. Ако имате нужда от самозареждаща се батерия – създайте я, ако Ви трябва приложение, което да Ви съобщава кога трябва да отидете на пазар – създайте го!

Предприемачите се учат в крачка. Човек не може да се предпази от грешки, но всеки трябва да умее да се учи от тях. Просто направете първата стъпка.