Бизнес и Политика

Carrefour фалира окончателно


Делото за несъстоятелност на българското дружество, което представляваше веригата магазини Carrefour у нас, собственост на гръцки предприемачи, е образувано на 23 янyapи 2017 г., сочи справка в Търговския регистър. Молбата за несъстоятелност е направено от доставчиците на стоки на веригата и от кредитора „Алфа банк”.

За задържанията на плащанията към доставчици стана ясно в началото на 2016 г., когато самите те обявиха за задълженията от страна на Carrefour към тях. През март миналата година частен съдебен изпълнител обяви за продажба магазинът на веригата в софийския The Mall. Имотът е със застроена площ от 15 008 кв.м, с ½ идеална част от реално обособена част от подземен паркинг, чиято обща застроена площ е 32 252 кв.м. Длъжникът е компанията „КМБ България”, която е 100% на гръцката фирма Marinopoulos. И тpимaтa пpeдcтaвитeли нa дpyжecтвoтo – Гeopгиoc Mитpeнac, Mapĸoc Xитac и Гeopгиoc Meлac, ca вeчe c пpeĸpaтeни пpaвoмoщия, a дpyжecтвo e c пpeĸpaтeнa тъpгoвcĸa дeйнocт.

В България Carrefour разполагаше с 21 магазина. Най-големият е този в The Mall. Тогава специалисти от пазара на недвижими имоти прогнозираха, че обектът трудно би се продал. Причината не е само цената от 32 млн. лв., но и няколкото милиона рева кредит към „УниКредит Булбанк”. И днес площта на един от подземните етажи на столичния търговски център е необитаем….