Спорт

Ще се върне ли BMW във Формула 1?


Германският автомобилен гигант BMW не планира завръщане във Формула 1, обявиха от компанията, която се оттегли от спорта през 2009-а. Наскоро обаче концернът започна сътрудничество с McLaren по някои бъдещи проекти, което доведе до спекулации, че може да стане отново част от Формула 1. Това обаче бе отхвърлено.

„Когато решихме да се оттеглим през 2009-а това бе стратегическо решение на компанията в дългосрочен план. Искахме да използваме част от ресурсите от Формула 1 за развитието на други неща и го направихме, като се утвърдихме сред водещите производители на електроавтомобили. Следим развитието на моторните спортове, но в момента нямаме планове да влизаме отново във Формула 1” се казва в официалното съобщение.

През годините BMW участва по различни начини във Формула 1, като през 1983-а с двигатели на концерна Джак Брабъм стана шампион. Компанията се завърна в края на 90-те в сътрудничество с Willams, след което през 2005-а купи Sauber и постигна добри резултати, сред които второ място при конструкторите през 2007-а след дисквалификацията на McLaren.

Роберт Кубица спечели в Канада през 2008-а единствената победа за BMW, след което тимът се оттегли в края на следващия сезон….