Бизнес и Политика

Пазителят на $4 млрд.


Мнозинството хора никога не са чували за швейцареца Франсиско Фернандес, но десетки милиони от тях зависят от него, защото той се грижи за парите им, пише Би Би Си.

Той е скромен 53-годишен мъж, който обича да свири на пиано в свободното си време. Но също така отговаря за сигурността на 4 млрд. долара, съхранявани в банкови депозити в цял свят.

Фернандес е основателят и шеф на компания, която е точно толкова неизвестна, колкото и той: Avaloq. Швейцарската компания и нейните 2500 служители не се появяват често в медиите, но тя е един от най-големите доставчици на банков софтуер в света.

Системите й са използвани от над 450 банки в цял свят, включително HSBC и Royal Bank of Scotland, както и Deutsche Bank, Societe Generale, UBS и Nomura. Както може да се очаква, Avaloq гледа много сериозно на сигурността, особено на защитата на банките от кибер атаки. За да направи софтуера си възможно най-сигурен, компанията има новаторски подход – плаща на израелска технологична компания, за да я атакува.

Като се има предвид, че много израелски технологични компании са на предни позиции в защитата срещу пиратството, Avaloq ги използва, за да потвърди сигурността на защитата си.

„Израелците са много, много добри, те (младите служители в технологиите) са отбили наскоро военната си служба и са брилянтни. Често ги наемаме, за да извършват контролирани атаки на нашите системи и след това с тяхна помощ опитваме да заздравим сигурността на нашите системи“, разказва Фернанд…