В обектива

Игра на подводници! САЩ или Русия ще победи?


Какво би станало, ако най-мощните ядрени подводници на САЩ и Русия влязат в пряк военен дуел? По време на Студената война съревнованието между двете страни достига опасни измерения, а и след нейния край винаги се задава един въпрос – кои военноморски сили са по-добри?

Съперничество има и между най-добрите подводници на Вашингтон и Москва, които имат слаби и силни страни. The National Interest се опитва да отговори на важния въпрос.

Американците излязоха от Студената война като господари на океаните по отношение на подводниците. След повече от две десетилетия господство, обаче, под морското дъно се задава предизвикателство и заплаха за трона. Нека една срещу друга поставим подводници от клас „Ясен” и „Вирджиния”.

Подводната машина „Северодвинск” е гордост на руския флот. Тя е многоцелева ядрена подводница с крилати ракети от четвърто поколение. Конструкцията й започва през 1993 година и е планирано да бъде представена пет години по-късно, но заради бюджетни проблеми се налага отлагане. От няколко години насам подводницата вече плава в открити води като част от руските военноморски сили.

Плавателният съд „Северодвинск” е дълъг 119 метра и има водоизместимост от 13 800 тона. Екипажът се състои от 90 души – по-малко в сравнение с американския конкурент, което пък е за сметка на по-високо равнище на автоматизация. Подводницата има 200-мегаватов ядрен реактор, който позволява да се достигне скорост от над 30 въ…