Бизнес и Политика

Всички обичат да говорят за Гърция


След дни на напрегнати преговори Гърция и международните й кредитори не успяха да постигнат съгласие по отпускането на поредния транш.

Атина трябва да погаси над €7 млрд. през лятото. Това няма да е възможно, без да получи поредния транш от договорената вече спасителна програма за €86 млрд. , одобрена през лятото на 2015-а година.

През този месец Гърция ще намери решение на безизходицата с международни кредитори за своята спасителната програма. Това ще позволи на Атина да намали разходите по заемите и да се върне към пазарите на облигации в края на 2017 година.

Това заяви в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ министърът на икономиката Димитрис Пападимитриу.

Неговите прогнози са, че Гърция ще се възползва от подкрепата на ЕЦБ и ще може да емитира дълг на външните пазари до края на 2017-а година.

Ясно послание във всички посоки, но най-вече до Атина, че проблемът със заплахата от Грекзит не е отминал, отправи в сряда германският външен министър Волфганг Шойбле.

Според него натискът трябва да се поддържа върху Гърция, за да проведе реформи, за да бъде конкурентоспособна.

В противен случай Атина не може да остане в еврозоната, каза Волфганг Шойбле. Той даде ясно да се разбере, че не е възможно да се мисли за „орязване“ на гръцкия дълг. Причината е, че европейските договори не позволяват да се прилага за една държава – членка от общия валутен съюз.

„За да направи това, Гърция ще трябва да излезете от еврозоната“, пред…