Бизнес и Политика

Дарт Вейдър на Русия


Късно през нощта на 14 ноември 2016, Игор Сечин, главен изпълнителен директор на руската държавна петролна гигант „Роснефт”, кани на среща министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев. Тя се провежда в централата на компанията, разположена в сграда от царска епоха от другата страната на река Москва срещу Кремъл.

Това пише Vox.com. Сайтът се позовава на информирани източници.

На срещата в Роснефт на Улюкаев е била предадена голяма сума пари в присъствието на Сечин. Часове по-късно министърът е бил арестуван по обвинение за корупция за $2 млрд. Самият Алексей Улюкаев твърди, че е невинен и е натопен. Но операцията по неговото задържане възраждат спомените в руското общество за времената от ерата на Сталин.

Местните медии „рисуват” Сечин като „Дарт Вейдър на Путин”, а грама от посолството на САЩ го описва като „сивия кардинал на Кремъл”.

Сега, когато неговият приятел и бизнес партньор Рекс Тилърсън е станал държавен секретар на президента Доналд Тръмп, Сечин е готов да играе още по-важна роля: за подобряване на отношенията на Русия със САЩ и сваляне на санкциите срещу Кремъл. Това коментира анализаторът Станислав Белковски.

Влиянието на Сечин скоро може да се увеличи. Някои спекулират, че магнатът може да стане премиер, ако Путин е избран през 2018 г. за още един мандат за президент.

Самият Сечин е заинтересован от вдигането на западните санкции. Това ще позволи на „Роснефт” да финализира сделк…