В обектива

15 точки за спасяване на Европа


Еврокриза, бежанска вълна, Брекзит: проваля ли се Европа? В интервю за „Дойче Веле“ известният германски икономист Ханс-Вернер Зин посочва не само диагнозата, а дава и рецепти за лечение на Стария континент.

ДВ: Проф. Зин, Брекзитът придобива все по-ясни контури. В книгата си „Черният юни“ Вие призовавате и Германия да започне преговори с ЕС – едновременно с Великобритания. Но за какво точно трябва да преговаря Берлин с Брюксел?

Ханс-Вернер Зин: Един от въпросите е този за блокиращите малцинства в Съвета на министрите. Според Лисабонския договор, за блокиращо малцинство са необходими 35% от населението на ЕС. Навремето този дял с лекота беше постиган от Германия, Великобритания плюс страните от т.нар. Дойче марк блок (Австрия, Финландия и Холандия, които са били с фиксиран курс към западногерманската марка), както и от средиземноморските държави взети заедно. Сега, когато Великобритания остава извън борда, страните от някогашния „Дойче марк блок“ вече ще имат само около 25 процента. А това не е достатъчно за блокиращо малцинство, т.е. страните, които са привърженици на свободната търговия, трябва да се опасяват от превръщането на Европа в търговска крепост. Бих посочил и редица други теми, по които трябва да се преговаря с Брюксел.

ДВ: Например?

Ханс-Вернер Зин: Да вземем инструментариума на Европейската централна банка (ЕЦБ) и начина, по който тя е структурирана. Не е нормално тази банка да бъде в огромна степен нещо като механизъм з…