В обектива

Китай разполага ракети в Южнокитайско море


Китайските въоръжени сили почти са завършили изграждането на структури върху изкуствени острови в Южнокитайско море, които са предназначени за разполагането на ракети земя-въздух с голям обсег.

Това заявиха пред „Ройтерс“ американски военни представители, чиито имена не се споменават. Изданието посочва, че това е първият по-сериозен тест пред администрацията на Доналд Тръмп и начина, по който ще реагира.

Администрацията на новия американски президент определи милитаризирането на острови в региона като незаконно. От американските въоръжени сили смятат, че на разполагането на различни системи от страна на Китай може да се гледа като на военна ескалация.

Говорител на Пентагона заяви, че Вашингтон ще продължи към политиката на „демилитаризиране на Южнокитайско море“ и да насърчава другите страни да направят същото.

В края на миналата седмица американският самолетоносач USS „Карл Винсън“ започна „рутинни операции“ в Южнокитайско море с придружаващи го кораби. Разполагането на бойната флотилия идва дни, след като китайското външно министерство предупреди Вашингтон да не предизвиква напрежение в региона.

Факти.бг припомня, че в началото на месец декември американските президент – който още не беше встъпил официално в длъжност – проведе телефонен разговор с президента на Тайван Цай Ингвен, което разгневи Китай. Това бе в тотален разрез с досегашната политика на Вашингтон….