В обектива

Русия ще разчита на неядрени сили за възпиране 


Развитието на руските ядрени сили остава главен приоритет за страната, но армията все повече ще разчита и на конвенционалните оръжия като средство за възпиране на всяка агресия, каза днес министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Шойгу отбеляза, че такива оръжейни системи, като крилатите ракети с далечен обсег „Калибър“ на борда на бойни кораби, крилатите ракети с далечен обсег на стратегически бомбардировачи и наземно базираните ракети с малък обсег „Искандер“ ще играят нарастваща роля като неядрено възпиращо средство. Всички те могат да носят както ядрени, така и конвенционални бойни глави.

Тези нови ракетни системи направиха бойния си дебют в сирийския конфликт, където се представиха добре, подчерта руският министър на отбраната.

Шойгу говори на Общоруския младежки форум на тема „Международно военно-политическо и военно-икономическо сътрудничество: съвременни тенденции“, който се провежда в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

Според Шойгу руската военна намеса в Сирия е позволила да бъде пресечена веригата от „цветни революции в Близкия изток и Африка“. „Важно е да подчертаем, че ние не само унищожаваме терористите на територията на Сирия и освобождаваме тази държава от тях, но и решаваме друга важна задача, като не даваме на екстремистите да проникнат в нашата страна“, каза той.

Руският министър на отбраната отчете, че вълната от „цветни революции“ е…