В обектива

Иракската армия щурмува летището в Мосул


Иракските въоръжени сили щурмуваха главното летище в Мосул и намираща се близо до него военна база, съобщи „Скай нюз“, позовавайки се на държавната телевизия на страната.

Офанзивата е предприета както по земя, така и по въздух. Изтребители и дронове на водената от САЩ коалиция са подкрепили наземните сили.

Говорител на елитните части на иракските сили заяви, че рано тази сутрин е дадено началото на мащабна операция за установяване контрол над летището.

Преди дни иракските правителствени сили, подкрепени и от шиитски и кюрдски бойци, започнаха офанзива за западната част на Мосул, която все е под контрола на джихадистката групировка „Ислямска държава“.

По информация на ООН над 650 000 цивилни са в плен на терористите. Иракските сили успяха да освободят две села, намиращи се близо до втория най-голям град в страната. Офанзивата за бастиона на джихадистите продължава.

Летището попадна под контрола на „Ислямска държава“ през месец юни 2014 година. Източници от иракските сили разкриха, че армията е заложила на нови тактики и подобрена координация, за да осъществи крайната си цел….