В обектива

Удряш жена в Сърбия – директно в затвора


От 1 юни в Сърбия влиза в сила нов закон. Ясното послание в него е: ударите ли жена, влизате в затвора, предаде радио Б-92.

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович потвърди желанието на управляващите да предприемат всякакви действия, за да бъде спряно домашното насилие, жените в Сърбия да се чувстват сигурно и увери, че полицията ще действа сурово против насилниците, а съдилищата ще ги осъждат на сериозни наказания затвор.

Затова беше приет новият закон и започна обучението на полицаи, прокурори и съдии. От 1 юни те ще бъдат в пълна готовност да прилагат закона, увери Стефанович.

Същевременно той подчерта, че е необходима и работа за превенция, за да могат децата да разберат какво е насилие, че то може да бъде не само физическо, а и вербално и икономическо.

Установихме още преди много години, че системата не е добра и отговорите на държавата на насилието често са неадекватни. Затова приехме нов закон, с който се увеличават правомощията на полицията, добави вътрешният министър….