В обектива

Големите заговори през Втората световна война


Втората световна война е най-кървавият военен конфликт. Ожесточен сблъсък между великите сили, след който милиони са убити. По време на войната заплахите идват не само от фронтовите линии. Те са навсякъде. Правени са десетки опити лидери на враждуващите страни да бъдат убити. Опасността дебне както отвън, така и от собствените сподвижници.

Факти.бг представя големите заговори за убийството на лидерите през Втората световна война.

Нацисткият лидер Адолф Хитлер става обект на 27 опита за покушение по време на дванадесетте му години управление. През месец юли 1944 година високопоставени военни от неговото обкръжение усещат, че фюрерът води Германия към крах. Според някои от тях е истинско самоубийство войната на два фронта. Те решават да вземат нещата в свои ръце и да убият Хитлер. Операцията носи кодовото име „Валкирия”. След покушението ще могат да поемат управлението в свои ръце и да променят посоката на развитие.

Със задачата е натоварен полковник Клаус фон Щауфенберг, който отива при фюрера и оставя до него куфар, в който има експлозив. Малко по-късно бомбата е детонирана. Хитлер е ранен, но оцелява. Лидерът разбира, че става въпрос за вътрешни врагове, и започва чистка. Повече от 7000 души са арестувани, а близо 5000 – екзекутирани. Историците смятат, че не всеки от тях има връзка с опита за покушение. „Гестапо” обаче разчиства и хора, които се смята, че се противопоставят на режима.

През годините са правени и други опити за убийст…